-
1 Buckminster Fuller
Dünyaca ünlü mimar bir diğer tuhaf özelliklere sahip dahimiz. Çalışmalarında; az enerji ile çok iş yapma mantığında olan dahi, bunu kendi yaşamına da uygulamış. 6 saatte bir 30 dakikalık uyku uyuyan ünlü mimar, toplamda 2 saat uyuyormuş yani gün içinde. Tabii bunu hayatının sadece bir bölümünde başarabilmiş çünkü gün içinde yanında olan insanlar, onun herhangi bir yerde, bir anda uyumasına engel olamıyorlarmış. Sonunda o da vazgeçmiş bu uyuma düzeninden.
-
2 Nicola Tesla
Birçoğumuz ona Edison ile aralarındaki gerginlikten dolayı aşinayız. O konuya da biraz değinecek olursak, Tesla'nın radyo ve elektrik alanındaki çalışmalarını Edison sahiplenmiş gibi bir durum söz konusu. Özellikle ampulün icadı konusunda büyük tartışmalar mevcut ve çoğu uzman tarafından inanılan şey: Tesla'nın ampulün gerçek mucidi olduğu. Asıl konumuza gelecek olursak; Tesla'nın da diğer üzerine konuştuğumuz bilim adamları gibi oldukça değişik özellikleri var. Kendisinin obsesif kompulsif bozukluğu varmış. Yani bir diğer adıyla endişe bozukluğu. Örneğin; azıcık dahi olsa kire ve inci küpelere karşı takıntısı varmış. Kesinlikle kirli yüzeylere ve inci küpelere dokunamıyormuş. 3 numaraya da aynı şekilde bir takıntısı varmış. Örneğin; bir binaya girmeden önce etrafında 3 tur atarmış.
-
3 Oliver Heaviside
Matematikçi ve elektrik mühendisi olan Oliver Heaviside kendisinden çok fazla beklemeyeceğiniz gariplikte bir özelliğe sahip. Yakın dostları tarafından doğrulanan olaya göre, evinin bütün duvarlarını pembe taşlarla kaplatmış ve gün içinde boş zamanlarını pembe taş duvarlara bakıp, süt içerek geçiriyormuş.
-
4 Paul Erdős
Paul Erdős da az uyuyarak hayatını sürdürmeye çalışan bilim adamlarından biri. Dünyaca ünlü matematikçi, gün içinde 20 saat matematik üzerine çalışıp kalan 4 saatte hem uyuyup hem de diğer işlerini hallediyormuş.
-
5 Pisagor
Yunan matematikçi Pisagor'u büyük bir ihtimalle kendi adını taşıyan teoreminden biliyorsunuz. Ancak kendisinin oldukça farklı huyları var ve duyunca çok şaşıracaksınız. Öncelikle kendisi bir vejetaryenmiş; fakat kesinlikle fasulye yemiyormuş. Yemek bir yana dursun, fasulyeye dokunamıyormuş bile. Hatta fasulye Pisagor'un ölümüne sebep olmuş. Şöyle ki; efsaneye göre Pisagor'un evi düşmanları tarafından kuşatılıyor. Pisagor evden bir şekilde kaçmayı başarıyor ama ne olduysa düşmanlarından kaçarken yolu bir anda fasulye tarlasına çıkıyor. Pisagor aniden duruyor ve kaçmaktan vazgeçiyor çünkü giremiyor tarladan içeri. Öylece tarlanın önünde kalakalıyor ve sonrasında düşmanlarına yakalanan Pisagor, öldürülüyor.
-
6 Richard Feynman
Feynman çok iyi bir fizikçi olduğu kadar çok iyi bir eğitmendir de. Feynman’ın prensiplerinden biri şudur: Eğer bir konuyu bir öğrencinin anlayabileceği kadar basit bir dille anlatamıyorsanız, o konuya tam olarak hakim değilsiniz demektir. Feynman ezberci yöntemlere karşıydı, basit ve berrak bir düşünme yöntemiyle öğretmeye çalışırdı. Dilinin ve derslerinin eğlenceli olması onu çok sevilen bir öğretmen yapmıştır. Feynman’ın öğrenme ve öğretme yöntemleri hala çok popülerdir. Richard Feynman’ın ilginç yönlerinden biri de müzik ve resim sanatıyla pratik olarak ilgilenmiş olmasıdır.
-
7 Robert Oppenheimer
Robert Oppenheimer bir diğer ünlü fizikçi. Ancak kendisi fizikçi olmasının yanında birçok alanda yetkin. 8 dile birden hakim olan bilim adamı, aynı zamanda felsefe ile ilgili ve o alanda da çok fazla bilgiye sahip. Bu kadar çok alana aynı anda hakim olan birisi olarak diğer insanların sınırlarını anlamakta zorluk çekiyormuş. Yani şöyle bir örnek verirsek daha iyi anlaşılabilir sanıyoruz. 1931 yılında Kaliforniya'da bir akademisyenden kendisi için bir kitabın özetini çıkarmasını istemiş. Ancak akademisyen kitabın özetini çıkaramayacağını çünkü kitabın Flemenkçe olduğunu söylemiş. Bu duruma anlam veremeyen ünlü fizikçi; ''Flemenkçe öğrenmek ne kadar zor olabilir ki!'' diye cevaplamış.
-
8 Tycho Brahe
Danimarkalı gök bilimci Tycho Brahe, 16. yüzyılda yaşamış bir soyluydu. Bilim adamı kimliğinin yanında oldukça zengin olması ile bilinen Tycho Brahe, eğlenceyi çok severmiş. Neredeyse haftanın her günü sarayında parti veren ünlü bilim adamının evinde bir de saray soytarısı varmış. Aynı zamanda bir cüce olan saray soytarısı, misafirlerin yemek yediği masanın altında yemek yermiş. Yediği yemek dediysek de misafirlerin yediği yemeklerin artıklarını yiyormuş saray cücesi. Ayrıca, ünlü bilim adamı görgü kurallarına takıntı derecesinde bağlıymış. Yine sarayında parti verdiği günlerden birinde; masada misafirlerle birlikte otururken inanılmaz tuvaleti geliyor ama gitmiyor. Neden mi? Masada misafirler varken ev sahibinin masadan kalkması ayıpmış. O gün hiçbir şekilde tuvalete gitmeyen gök bilimcinin 11 gün sonra ölüm haberi alınıyor. Sebep mi? O gün böbreklerini oldukça yoran bilim adamında böbrek iltihabı gerçekleşmiş ve daha sonra da idrar torbası patlayarak yaşama veda etmiş.
-
9 Werner Heisenberg
Alman fizikçinin kuantum mekaniği hakkında dünya çapında çalışmaları vardır. Özellikle belirsizlik denklemi hakkında önemli çalışmaları mevcut. Ancak kendisi sadece teorik fizikte kendini geliştirmiş ve pratikte neredeyse hiçbir bilgisi yokmuş. Örneğin; doktora komitesinde kendisine akünün nasıl çalıştığı sorulmuş ve hiçbir şey söyleyememiş. Belki bize sorulsa biz de cevaplayamayız; fakat bir fizikçi için inanılmaz temel bir bilgi. Hele ki dünya çapında bir fizikçi için.
0 Yorum